Menu

Afpersing via het internet

De Belgische federale politie onderzoekt een ‘nieuwe’ afpersingsmethode waarbij via e-mail gedreigd wordt iemand als pedofiel te openbaren.

digitale afpersingDe ontvanger van de mail moet vijfduizend € overmaken, in bitcoins, anders wordt hij op internet als pedofiel afgeschilderd.

‘Wij kunnen er heel snel voor zorgen dat je een zeer slechte naam krijgt’, schreef ene ‘Master Mind’ in de mail aan zakenman Arjan van Eersel. ‘Je kan dat voorkomen door ons te betalen [..] Laten we beginnen met een bedrag van 5.000 euro’.

De politie adviseert niet te betalen.

‘De kans is groot dat er niets zal gebeuren als er niet wordt betaald’, zegt woordvoerder Tine Hollevoet van de federale politie. Volgens haar is het fenomeen overgewaaid uit Nederland waar ‘bekende televisiemensen’ al soortgelijke mails kregen.

Als er toch negatieve berichten op internet verschijnen, moet het slachtoffer meteen een klacht indienen. ‘Dat zijn inbreuken waartegen we snel kunnen optreden.’ Van Eersel zette de mail gelijk op zijn facebook. ‘Ik laat me niet zomaar afpersen’.

Afpersing - Artikel 470 en 468 Strafwetboek

Art. 470: Met de straffen, bij het artikel 468 bepaald, wordt gestraft alsof hij een diefstal met geweld of bedreiging had gepleegd, hij die met behulp van geweld of bedreiging afperst, hetzij gelden, waarden, roerende voorwerpen, schuldbrieven, biljetten, promessen, kwijtingen, hetzij de ondertekening of de afgifte van enig stuk dat een verbintenis, beschikking of schuldbevrijding inhoudt of teweegbrengt.

Art. 468: Hij die een diefstal pleegt door middel van geweld of bedreiging, wordt gestraft met opsluiting van vijf jaar tot tien jaar.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!