Menu

CEO fraude

CEO fraude: Forensicron waarschuwt bedrijven om alert te zijn voor CEO fraude na meerdere meldingen en grote financiële verliezen als gevolg.

CEO fraude

In het VK was er van juli 2015 tot en met januari 2016 een duidelijke stijging van CEO fraude met een totaal van 994 meldingen. Ook in België was er een stijging, de opmerkelijkste case was de ongeveer 70 miljoen € die verloren ging bij Crelan. Een recent rapport van de City of London Police National Fraud Intelligence Bureau (NFIB) laat zien dat er meer dan £ 32 miljoen is gemeld ten  gevolge van CEO fraude.

De BBC schat dat zo’n 15.000 Franse bedrijven door deze vorm van fraude zijn gedupeerd, met een schadebedrag van 465 miljoen euro. Bij één bedrijf liep de schade zelfs op tot 32 miljoen euro, heeft de politie gemeld.

Hoe werkt deze fraude?

CEO fraude begint doorgaans met een e-mail, verzonden door de fraudeur, naar een personeelslid dat werkzaam is binnen de financiële afdeling. De medewerker wordt door de fraudeur, zichzelf voordoend als de bedrijfsleider, gevraagd om geld over te maken naar andere bankrekening voor een bepaalde reden. Meestal vermeldt de e-mail dat dit alles zeer vertrouwelijk is, bvb. de overname van een ander bedrijf. De medewerker zal doen wat de bedrijfsleider heeft opgedragen, om later te constateren dat er geld is verstuurd naar de bankrekening van een fraudeur.

De mailtjes gaan soms ook gepaard met telefoontjes met instructies. Of de medewerker krijgt zelf de mogelijkheid om iemand te bellen om te verifiëren of deze transactie wel in de haak is, bijvoorbeeld bij een advocatenkantoor. Uiteraard zit iedereen in het complot van de criminelen.

De fraudeur herverdeelt het ontvangen geld direct naar andere “money mule”-rekeningen en sluit dan de rekening af.
Van de 32 miljoen £ die in de VK gemeld zijn door slachtoffers van CEO fraude, kon slechts 1 miljoen £ worden gerecupereerd. Dit is vooral te wijten aan de tijdsspanne vooraleer de benadeelde bedrijven ontdekken dat ze het slachtoffer zijn van fraude. In die periode is het geld door de fraudeurs reeds verplaatst naar muilezel rekeningen, “money mules” die het op hun beurt verder doorsturen.

De meeste bedrijven werden in eerste instantie gecontacteerd via e-mails met gmail.com en yahoo.com achtervoegsels.

“Het is belangrijk dat alle bedrijven bewust worden gemaakt van dit soort fraude. We moedigen bedrijven aan om hun personeel te wijzen op dit soort fraude om te voorkomen dat het bedrijf het volgende slachtoffer wordt. Werknemers moeten worden aangemoedigd om te dubbelcontroleren wat ze doen en nooit overhaast te werk te gaan bij de overdracht van grote hoeveelheden geld, zelfs als denken ze dat het een belangrijke opdracht is van hun CEO. Een toegenomen bewustzijn van deze vorm van fraude bij bedrijven zal het ongetwijfeld veel moeilijker maken voor fraudeurs”.

Hoe kunnen bedrijven zich beschermen:

 

Bron: actionfraud.police.uk

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!