Menu

Digitale spionage

Dreiging digitale spionage neemt toe, hoe bescherm ik mezelf?

digitale spionageVoor beveiliging bent u waarschijnlijk voor een deel afhankelijk van de ICT-afdeling van uw organisatie. Uw organisatie is verantwoordelijk voor een veilige, digitale werkomgeving. Daarnaast kunt u zelf ook de risico’s van spionage beperken.

Bij digitale spionage is mogelijk één van de eerste stappen die de spionnen gebruiken om uw bedrijf/organisatie binnen te dringen een aanval via spear-phising emails. Nadat men geprobeerd heeft om zoveel mogelijk personen en hun email-adres in kaart te brengen, wordt deze informatie gebruikt om emails te versturen die een virus of en “Remote Access Tools”, aka RAT, bevatten. Deze kwaadaardige programma’s worden gebruikt om keyboard logging uit te voeren, vertrouwelijke documenten te zoeken en zich toegang te verschaffen tot andere systemen. Hier volgen enkele raadgevingen om het risico te beperken:

In het algemeen

  • Controleer altijd eerst het e-mailadres van een bericht. Twijfelt u over de ligitimiteit van e-mailbericht? Is het e-mailadres niet professioneel? Bijvoorbeeld john78@yahoo.cn? Neem dan eerst contact op met de verzender om de authenciteit te verifiëren. Open beter geen bijlagen van onbekenden, ook al lijkt de inhoud legitiem.
  • Wees voorzichtig met het openen van bijlagen uit e-mails die u via een abonnement op een verzendlijst ontvangt. Aanvallers gebruiken soms verzendlijsten waarop u zich kunt abonneren. De afzender lijkt dan de reguliere verzender.
  • Wantrouw e-mails met bijlagen die in slecht Engels opgesteld zijn. Zeker als deze mail afkomstig is van een persoon of organisatie die de Engelse taal goed zou moeten beheersen.
  • Wantrouw e-mails die interessant zijn voor uw organisatie, maar niet voor u persoonlijk. Het is mogelijk dat de aanvallers slechts beschikken over uw e-mailadres en niet weten wat uw functie is.
  • Wantrouw een bijlage als uw computer vreemd doet na het openen van die bijlage. Bijvoorbeeld als een applicatie opstart, afsluit, weer opstart en dan pas de bijlage opent en toont. Dit kan betekenen dat de bijlage besmet is.
  • Wees voorzichtig met het achterlaten van uw e-mailadres op het internet of congeressen, als u over gevoelige informatie beschikt. Wees ook voorzichtig met uw naam, want daarmee kunnen aanvallers uw e-mailadres gemakkelijk afleiden.
  • Controleer usb-sticks en andere gegevensdragers op een standalone-pc. Of laat dit doen door uw helpdesk. Doe dit vooral als u een usb-stick gratis ontvangt of niet weet wat de herkomst van een usb-stick is.
  • Creëer bewustzijn binnen uw organisatie voor de dreiging van digitale spionage.

DVIA :norB

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!