Menu

Fraude met het Belgisch Staatsblad

Afgelopen zomer werden een twintigtal ondernemingen het slachtoffer van een Bulgaarse bende.

Deze fraudeurs benoemden zichzelf , via een frauduleuze publicatie in het Belgisch Staatsblad, tot bestuurder of zaakvoerder van een bedrijf. Nadien probeerden de fraudeurs, met de publicatie in het Staatsblad in de hand, de rekeningen van het bedrijf leeg te plunderen. Gelukkig waren er alerte bankbedienden die het zaakje niet helemaal betrouwden.

De gedupeerde bedrijfsleiders moesten zich als gevolg van de fraude opnieuw in het Belgisch Staatsblad inschrijven als baas van hun eigen bedrijf.

Deze nieuwe vorm van oplichting, waarbij fraudeurs zich valselijk voordoen als bestuurder van een vennootschap, toont aan dat er een ernstig probleem is van ontoereikende controle op de publicaties door de griffies van de Rechtbank van Koophandel. Bedrijven weten gewoon niet dat die valse publicaties gebeuren want je krijgt als bedrijf geen ontvangstmelding of registratie.

Om bedrijven hierbij te helpen sloeg Voka de handen in elkaar met advocatenkantoor Tack51 en IT-bedrijf TRI-S. Via een website kunnen bedrijven zich gratis registreren aan de hand van hun KBO-nummer, naam, adres en e-mail. Wanneer er een nieuwe publicatie in het staatsblad verschijnt, krijgen de bedrijfsleiders hier onmiddellijk melding van en kunnen ze indien nodig hun bank, de politie of het gerecht inschakelen. Een simpele oplossing die de bedrijven helpt én fraudeurs zal ontmoedigen.

“Met deze gratis service willen we ervoor zorgen dat bedrijven zich beter kunnen wapenen tegen fraude”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “We nemen aan dat we met deze tool fraudeurs ook zullen ontmoedigen. Het is daarnaast een mooi voorbeeld van hoe de privésector de overheid de hand kan reiken in het bestrijden van fraude. We hopen dat bedrijven nu massaal gebruik zullen maken van deze toepassing zodat fraude via het Staatsblad binnenkort tot het verleden zal behoren.”

Praktisch:
De web toepassing is gratis beschikbaar voor alle bedrijven op www.wettelijke-publicaties.be

Bron: voka.be

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!