Menu

Fraude met online handel

fraude met online handelFraude met online handel gaat voornamelijk over het niet nakomen van leveringsverplichtingen en/of betalingsverplichtingen. Fraudeurs bieden producten aan op één van de handelsplaatsen, vragen vooruit te betalen en leveren vervolgens niet.

Het gaat bij dit type fraude vaak om gadgets, zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen en computerspelletjes, vooral ook producten die een trend zijn (Uggs, de nieuwe iPhone, iPad). Daarnaast kan het gaan om producten die vanuit het buitenland worden aangeboden, zoals auto’s en caravans. Via internet kunnen fraudeurs producten aanbieden in een ander land dan waar ze zelf wonen, en daardoor blijven zij buiten beeld van de opsporing.

Daarnaast is het mogelijk dat fraudeurs een product kopen of bestellen, aan de leverancier vragen om vooruit te leveren, maar vervolgens de leverancier niet betalen. Veel van dit soort transacties worden gedaan vanuit internetcafés, waardoor een onderzoek naar IP-adressen niet zinvol is. Een variant is het niet betalen voor producten die wel zijn geleverd. Hierbij bieden fraudeurs juist (relatief) hoge bedragen voor de producten die mensen aanbieden.

Steeds vaker is sprake van fake-websites die Belgen/Nederlanders waarschijnlijk in het buitenland hosten. Op die websites wordt consumentenelektronica aangeboden, die na betaling niet geleverd wordt. Ook worden in Nederland of België  gehoste fakewebsites  opgezet met gebruikmaking van een payment serviceprovider, zoals iDEAL, waardoor het betrouwbaar oogt. Dit komt minder vaak voor, omdat een in België of Nederland gehoste website gemakkelijker is op te sporen na klachten en te sluiten dan een buitenlandse.

Bij deze vorm van fraude is sprake van het zogenaamde many-little-principe. Fraudeurs plaatsen aanbiedingen op online handelsplaatsen voor relatief  lage bedragen, of voor bedragen die te mooi zijn om waar te zijn (zoals te goedkope iPhone’s). Ze bereiken veel slachtoffers en het risico is laag. Internet biedt een uitgelezen kans om dit type fraude anoniem te plegen, waardoor fraudeurs heel lang ongestraft hun gang kunnen gaan.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!