Menu

Our Blog

Voorschotfraude, aka 419-fraude

Een vorm van oplichting die inhoudt dat wereldwijd via brieven, faxen of e-mail mensen worden benaderd met lucratieve financiële voorstellen, waarbij ze zelf, om in aanmerking te komen, eerst een geldbedrag moeten betalen; de slachtoffers krijgen het hun beloofde geld echter nooit in handen. De fraude is bekend geworden door oplichters uit Nigeria en genoemd naar artikel 419 van het Nigeriaanse Wetboek van Strafrecht.

politieacademie.nl
  • Quote
  • 0

419 fraudBij voorschotfraude draait het om mooie beloftes, zoals een winstgevende zakendeal of een gewonnen loterij, waarvoor eerst onkosten moeten worden betaald.

Bij verschillende vormen van voorschotfraude ligt het percentage slachtoffers veel hoger tov. het gemiddelde percentage slachtoffers van internetfraude. Dat geldt ook voor de bedragen die gedupeerden kwijtraken.

In sommige gevallen zijn vele honderdduizenden euro’s afhandig gemaakt. Van de ruim 1400 melders [cijders NL] van voorschotfraude zijn 110 (8 procent) daadwerkelijk geld kwijtgeraakt. Het ging om 3,8 miljoen euro. Dat is gemiddeld 35.000 euro per slachtoffer.

Het ‘lucratieve’ zakenvoorstel is de meest voorkomende vorm van voorschotfraude. Hierbij spiegelen de oplichters hun slachtoffer via e-mail en telefoon grote winsten voor, maar dan moeten zij wel eerst zelf investeren.

Vorig jaar kwamen hierover 726 meldingen [cijfers NL] binnen. De uitschieter was een makelaar uit het oosten van het land die 86.000 euro verloor aan een ‘miljoenenproject’ in Zuid-Afrika, waar hij twee keer naartoe reisde.

Tags:

Show Comments (0)

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!